از ویژگی‌های اصلی خانه مهارت زندگی، تلاش برای گسترش فرهنگ کار داوطلبانه است. اینجا بسیاری از فعالیت‌ها را داوطلبین انجام می‌دهند و حضور داوطلبین مختلف در خانواده‌ی خانه مهارت، موضوعی است که طی کردن این راه و پیگیری این دغدغه رو ممکن کرده است .

 

کار داوطلبانه چگونه است/چیست؟

کار داوطلبانه به هر فعالیتی گفته می‌شود که شامل صرف وقت بدون دست‌مزد، برای انجام کاری با هدف نفع رساندن به افراد یا گروه‌ها و یا محیط زیست باشد و داوطلب کسی است که بدون اجبار و انتظارات مالی، راغب به انجام این کار باشد. (مرکز ملی تحقیقات اجتماعی و موسسه تحقیقات داوطلبانه،2007)

مزایای انجام کار داوطلبی در چیست؟

• اولین مزیت در تعریف کار داوطلبی نهفته است؛
اصولا کار داوطلبی، هر کار موثر و خیرخواهانه‌ای است که بدون چشم‌داشت و در جهت نفع عمومی در عرصه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی انجام می‌شود. در حقیقت داوطلبان با ارجح دانستن نفع جمعی و درک اهمیت توسعه ابعاد مختلف جامعه، چنین فعالیت‌هایی را انجام می‌دهند تا دنیا را جایی بهتر و عادلانه‌تر برای زندگی کردن تبدیل کنند.

• گسترش شبکه ارتباطی؛
گسترش روابط و شبکه ارتباطات، مساله‌ای است که همه ما برای زندگی و موفقیت در کار به آن نیاز داریم. کار گروهی از مهم‌ترین مهارت‌های زندگی است که خلا آن در خصوصا محیط کار بسیار احساس می‌شود. علاه بر این موارد، هر کسی در زندگی خود دوست دارد به یک گروه تعلق داشته باشد، گروهی که او را درک کند و برای رسیدن به یک هدف، هم‌پا و یار هم باشند. شما می‌توانید در اینجا کار گروهی را تمرین کنید، شبکه‌سازی کنید و ارتباطات خود را گسترش دهید و در کنار دوستان جدید خود از کمک کردن به جامعه لذت ببریم.

• داوطلبی به صورت حضوری و غیر حضوری؛
شما می‌توانید از کنجی آرام در خانه خود، در حالی که مشغول نوشیدن چای هستید، برای جامعه مفید باشید! یا اگر فضای کار و افرادی که همزمان با شما مشغول کارهای خود هستند را ترجیح می‌دهید، در این خانه به روی شما باز است؛ 

• ارزشمند بودن این کار؛
ارزشمندی این کار و این دغدغه قطعا دلیل مهمی برای جمع شدن ما در این خانه است. ما کنار هم در این مسیر سخت ولی دلنشین کار می‌کنیم تا برای کشورمان آینده‌ای پرامید و زیبا بسازیم… به امید روزی که همه‌ی افراد، هر نقطه‌ای از ایران عزیز و با هر سطح امکاناتی از این مهارت‌ها بهره‌مند شوند تا بتوانند به بهترین خودشان برسند

• تجربه؛
شاید شما هم از دسته افرادی باشید که کاری را خیلی زیاد دوست دارند و احساس می‌کنند در آن می‌توانند موفق باشند اما تا به حال به دنبال آن نرفته‌اند. این عقب‌نشینی ممکن است از نبود موقعیت مناسب و یا ترس از شکست باشد. در فضای داوطلبی این امکان وجود دارد که با کسب تجربه در زمینه‌ای که مورد علاقه‌ی شماست، از خود، کار و فضای کاری شناخت کسب کنید بدون آنکه نگران شکست باشید. این تجربه همچنین کمک می‌کند برای انتخاب حرفه راحت‌تر تصمیم بگیرید.

• رزومه؛
فعالیت در خانه مهارت زندگی به عنوان اولین و تنها مرکز تخصصی آموزش مهارت‌های زندگی می‌تواند رزومه­ای قابل اتکا برای افرادی باشد که تجربه­ی کافی برای شروع یک کار را دارند و تنها نیاز به یک رزومه قوی و خوب دارند.

گروه‌های داوطلبی، که شما می‌توانید بر اساس علاقه یا تجربه کار در هر کدام مشغول به فعالیت شوید:

گروه رسانه، گروه محتوا، گروه گرافیک، گروه ترجمه، گروه تدارکات و …

گروه رسانه
گروه محتوا و آموزش
گروه ترجمه
گروه کتابخوانی
گروه گرافیک

سوالات مرتبط با داوطلبی

چرا افراد را به انجام کار داوطلبانه تشویق می‌کنیم؟

کارهای داوطلبانه در جهان طیف گسترده‌ای را در بر می­‌گیرند؛ از معرفی جاذبه‌های شهر به گردشگران گرفته تا مشاوره به نوجوانان برای انتخاب شغل و کمک به نابینایان و  نگهداری از سالمندان و...، اما کارهای داوطلبانه در ایران و تبلیغاتی که در فضای مجازی در راستای فعالیت داوطلبانه صورت می‌گیرد عموماً به کمک مالی به افراد بی‌بضاعت و موسسات خیریه محدود می‌شود.

بنابراین لازم است که تعریف کاملی از کارهای داوطلبانه در کشور ترویج شود، تا مردم دریابند کارهای داوطلبانه عام‌المنفعه منحصر به کمک‌های مادی نمی­‌شوند. بلکه افراد می‌توانند حسب علایق و تجربیاتشان در انجام مجموعه‌­ای از کارهای متنوع سودمند برای شهر و کشور خود، همکاری و مشارکت نمایند و در کنار آن قدمی در مسیر رشد خود نیز بردارند.

هر فرد سلیقه، علاقه و توانایی‌های خاص خود را دارد. به همین دلیل جهت جذب حداکثری داوطلبان، لازم است به افراد داوطلب طیف متنوعی از کارهای داوطلبانه پیشنهاد شود تا هر شخص حسب علاقه و محدودیت‌هایش بتواند گزینه مطلوب خود را انتخاب کند. به همین علت اغلب فعالیت‌ها در این موسسه توسط داوطلب‌ها انجام می‌شود، تا هم هرکدام از ما از فواید کار داوطلبانه بهره‌مند شویم و هم بتوانیم دست ‌در ‌دست هم به رشد کشورمان کمک کنیم.

تاثیر کار داوطلبانه در جامعه چیست؟

یک معلم بازنشسته شاید حقوق قابل‌توجهی نداشته باشد که به خیریه‌­ها اختصاص بدهد؛ در حالی‌که هم دارای تجربه است و هم وقت آزاد دارد. چنین شخصی شاید دیگر توان 6 ساعت تدریس روزانه را نداشته باشد اما می‌تواند روزانه یک ساعت برای دانش‌آموزان، کلاس رفع اشکال برگزار کند. در این کار فقط دانش‌آموزان نیستند که منتفع می­شوند، بلکه معلم بازنشسته هم سود می‌برد . انتفاع او در آن است که به لحاظ روحی شاد شده و می­فهمد هنوز می‌تواند برای جامعه­‌اش سودمند باشد. به همین ترتیب افراد زیادی از طبقات و اقشار مختلف جامعه می­توان یافت که بتوانند ساعاتی را در روز یا هفته به کارهای داوطلبانه بپردازند.

انجام کار داوطلبانه، تاثیرات مثبت بسیاری  برسلامت جسمی و روانی ما دارد. مهارت‌های جدیدی یاد می­گیریم، دوستان جدیدی پیدا می‌کنیم، زندگی‌مان پرشورتر و معنادارتر می­شود، احساس می‌کنیم مسئولیت اجتماعی خودمان را انجام داده‌ایم و برای جامعه‌مان مفید هستیم. همه این موارد در مجموع باعث می­شود، افراد داوطلب از وضعیت جسمی و روحی بهتری نسبت به افرادی که کار داوطلبانه انجام نمی­دهند، برخوردار شوند. به همین علت در بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان، شهروندان تشویق می­‌شوند تا هرچه بیشتر در امور داوطلبانه مشارکت کنند.

روند فعالیت گروه‌های داوطلبی خانه مهارت زندگی

هر گروه توسط یک سرپرست رهبری می‌شود. پروژه‌های داوطلبی، برحسب علاقه و مدت زمانی که هر داوطلب می‌تواند به کار داوطلبانه اختصاص دهد، به افراد محول می‌شود. در تمام مراحل پروژه، سرپرست در دسترس خواهد بود تا با تایید، نقد و همفکری با داوطلب او را راهنمایی کند.

برای هم‌مسیر شدن و همدلی بین گروه‌ها، هر سرپرست گزارش کاری گروه خود را برای دیگر سرپرست‌های خانه‌مهارت به صورت هفتگی ارائه می‌دهد، تا در کنار هم از تاثیر هر گروه بر پیش بردن اهداف در راستای دغدغه‌‌هایمان مطلع شویم.

اگر شما هم علاقه‌مند هستید تا در این مسیر همراه ما باشید، می‌توانید با تکمیل فرم داوطلبی، عضوی از مجموعه ما شوید.

اگر سوال دیگری دارید، خوشحال می‌شویم با ما در ارتباط باشید...

دلنوشته‌ها