حفظ عادتهای خوب
زمان مطالعه: 2 دقیقهحفظ عادات
همهی ما عادتهای خوبی داریم که میخواهیم حفظشان کنیم. بعضی از آنها را ممکن است در طول همین زمانی که درگیر کرونا و قرنطینه بودیم به دست آورده باشیم.
مثلا ضدعفونی کردن دستها بعد از رفتن به جاهای عمومی شلوغ، در حالت عادی هم میتواند کمک خوبی برای جلوگیری از بیماری و الودگی باشد.
عادتها با یک یا یک سری سرنخ فعال میشوند. این سرنخها میتوانند زمان، مکان یا فعالیت دیگری باشند. یک روتین معمولا شامل هر سه تای اینهاست.
مثلا صبح (زمان) که بیدار میشویم، وارد دستشویی شده (مکان)، و مسواک میزنیم (رفتار). اگر این تبدیل به روتین شده باشه هر کدوم از این موارد میتوانند یاداور روتین باشند و به تقویت عادت کمک کنند.
وقتی روتینهای ما تغییر کنند، عادتها هم تغییر میکنند.
مثلا اگر تا قبل از کرونا، بدون نگرانی از آلودگی، زمان زیادی برای خرید کنار میگذاشتیم و شاید در نهایت، هر چیزی هم میخریدیم، الان موارد ضروری را یادداشت میکنیم که کار سریعتر انجام شود. ولی زمانی که برگردیم به شرایط قبل از کرونا، دوباره به همان عادتهای قبل برمیگردیم.
پس یعنی اگر عادتهای خوبی در شرایط خاصی ،مثلا طول قرنطینه، یاد گرفتیم و میخواهیم آنها را کنیم، مثلا ضدعفونی کردن دستها، برای حفظ آن باید خیلی تلاش کنیم که با تغییر شرایط آن عادت را از دست ندهیم.
باید دقیق به روتینهایمان فکر کنیم، رفتارها و نشانههایی که باعث تحریک یک رفتار میشوند را بشناسیم تا بتوانیم آن عادت را در خودمان نهادینه کنیم که دیگر به طور خودکار انجام شود.
بعضی عادتها که برای جلوگیری از خطر انجام میدهیم خیلی آسیب پذیرند. اگر کمربند ایمنی نبندیم یا دستمان را ضدعفونی نکنیم و اتفاقی نیفتد، مغز به ما اصرار میکند که چون اینبار مشکلی پیش نیاد پس هرگز… و نتیجهگیری میکند که پس ما به آن عادت احتیاجی نداریم.
چیزهایی که ممکن است در عادت خوبتان اخلال ایجاد کنند را بشناسید و اجازه ندهید عوامل بیرونی باعث به هم خوردن عاداتتان بشوند.
قصد دارید چه رفتارهایی را در روتین خود وارد کنید؟